Fogadom, hogy nem fogadom - Somogyi Erika

Fogadom, hogy nem fogadom


Megfogadom. Mert most új év kezdődik, és biztosan sikerülni fog. Megfogadom, hogy lefogyok, hogy életmódot váltok, hogy most eljárok edzeni, hogy leszokom a dohányzásról, hogy megtanulok nemet mondani, hogy este időben lefekszem, hogy eljárok szórakozni. A lista hosszú, de nem egyedi. Sokan és sokfélét fogadnak meg év végén, hiszen az új év az új életet is jelent. Menni fog. Tuti.

Már az új év első napjaiban fejest is ugranak a dolgokba; vadul tekerik a szobabiciklit, odafigyelnek és mindent jegyzetelnek, amit a személyi edző mond, éjjel-nappal joghurtokat esznek, és csak stikában szívnak el egy-egy szál cigarettát. A munkahelyen is működik még a „kedves leszek a kollégámmal” szlogen, a tévét is sikerül este 10 körül lekapcsolni, sőt, sikerül senkivel nem összeveszni még akkor sem, miután nemet mondtunk neki.

Aztán telnek a hetek. A kolléga ugyanolyan, mint volt: utálatos, hiába voltál vele kedves. Az edző már nem aranyos és cuki, hanem egy hajcsár. A joghurtnak még müzlivel is olyan semmilyen íze van, és a tévében 11 órakor kezdődnek a jó filmek. A cigaretta pedig? Hát, anélkül nem indulhat el a nap, sőt, kávé mellett az igazi. Hja, hogy még nem találtad meg a párod? Óh, arra van még 11 hónapod. Meg különben is: mindenki fogadjon el olyannak, amilyen vagy.

S ahogy múlnak a napok, a hetek, úgy válik az újévi fogadalomból múló szeszély. Így kerülnek vissza a szekrény mélyére az edző cuccok, a joghurtok helyét felváltják a csokoládék, a munkahelyi légkör pedig újra ugyanolyan fagyott, mint előtte volt. Mégis, miért nem sikerültek eddig az újévi fogadalmaid?

  1. Túl nagy a cél, túl nagy az elvárás önmagadhoz. Olyat szeretnél megvalósítani egyből, amit te hátráltattál eddig a szokásaiddal, azokkal a dolgokkal, amelyek kezdetben mankók voltak, ma már azonban kapaszkodók. A mindennapi rutin felett szeretnél győzedelmeskedni, miközben pontosan azok adnak biztonságot neked, ezektől érzed magad jól. Ezért az újévi fogadalmak nem örömként lesznek jelen az életedben, hanem szükséges rosszként, amit muszáj megtenni.
  2. Csak az elhatározás van meg, elmaradnak a tettek. Mert hát ki hallott már olyanról, hogy a szép alakért igenis tenni kell? Megy ez nélküle is, hiszen a vonzás és a sors úgyis elrendezi. Így majd jönnek a jól ismert kifogások, az önigazolások, amelyek megmagyarázzák, hogy valójában neked az új évet miért is ne kéne jól kezdeni s folytatni.
  3. Amin valójában kéne változtatni, azt nem veszed figyelembe; mert az úgysem rajtad múlik. Mert a gének ilyenek, a családban mindenki dundi, vagy az edzőteremben minden edző már foglalt, vagy minek neked változni, hiszen így is vannak, akik szeretnek, és különben se egy idegen mondja meg nekem, hogy mit kéne kezdjek az életemmel. Vagy például a külsőre helyezed a hangsúlyt, nem pedig arra, hogy a gondolkodásodon, viselkedéseden változtass. Inkább hibás továbbra is más, de te csak egy áldozat vagy, és nem tehetsz érte, magadért semmit, sőt, csak az a jó, amit te annak tartasz.
  4. Halogatsz eleve, hiszen ha eddig komolyan vetted volna a változást, akkor nem kötötted volna össze az új év időpontjával, hanem megtetted volna ezt akár már korábban is. Magadnak sem vallod be, hogy a változással olyan vizekre eveznél, amely számodra ismeretlen, és energiabefektetést, munkát kíván tőled, és a biztonságos rossz ösvényére visszakanyarodsz.

 

Vajon van megoldás arra, hogy az újévi fogadalmaid valósággá váljanak? Igen, van. Nézd csak!

  1. Tűzz ki reális célt magadnak! Mi az, amin tényleg szeretnél változtatni, és azt biztosan el is tudod érni meghatározott időn belül? Ne azt tűzd ki, hogy most aztán lefogysz 30 kilót, mert ez túl sok és túl nagy elvárás, hanem mondd azt, hogy például elhagyod a szénhidrátot az étrendedből! Vagy, mielőtt visszaszólnál a kollégádnak, hagysz időt magadnak arra, hogy átgondold, amiről beszélni szeretnél vele. Kis lépésekkel érdemes számolni, azt begyakorolni, s aztán tovább lépni.
  2. Keresd meg a hibát! Vajon miért nem sikerült eddig a változtatás? Nem, ne a másikra mutogass, hanem magadra fókuszálj! Mi az, amit illene beismerni, hogy aztán kijavíthasd azt, és ne kövesd el újra?
  3. Kössél szerződést magaddal! Írd le mindazt, amit eddig tudsz magadról és a megváltoztatandó szokásodról! Írd le azt is, hogy ezt hogyan fogod elérni! Aztán tedd látható helyre, és amikor egy-egy lépésen túl vagy, akkor húzd át a papíron azt! Így a sikerélményt is növelheted, és láthatóvá válik az eredmény.
  4. Írd fel azt is, hogy mit vársz az új szokásodtól! Például ha azért szeretnél lefogyni, mert a férfiak a vékony nőket szeretik, akkor párkapcsolati sikertelenség esetén romokba fogsz heverni – mert nem azt kaptad, amit vártál. Miért fontos neked, hogy most változtass?
  5. Akard a változást! Nagyon, jobban, mint bármit. Mert tudod, hogy ez így nem mehet tovább.

 

Az újévi fogadalmakkal tudod ugyanaz a baj, mint minden mással. Elindul, lendületet kapsz, működik, jól érzed magad tőle. Ám mivel nem történik igazi változás, hiszen maradsz ugyanolyan, mint előtte voltál, ezért idő kérdése, hogy mikor siklanak ki a kezedből a dolgok, és mikor pótolod a hiányt például külsőségekkel. Gondold csak végig! Amikor náthás leszel, mindent megteszel, hogy meggyógyulj, és meg is fogadod, hogy holnaptól napi szinten szeded a vitaminokat. Ki is vannak azok készítve a konyhába, a kedvenc bögréd mellé teszed őket. S aztán a következő takarításnál letörlöd őket. Azutáninál is, míg végül el nem jön a nyári nagytakarítás, ahol kidobod őket. A téli náthánál újra veszel majd másikat.

Ugyanez van a lélekmunkával is. Amikor baj van, megfogadsz mindent; felkeresel egy segítőt, tanácsadót, megígérsz mindent, a megbeszélt időpontot tartod, eljársz előadásokra is – azt várod, hogy majd más segít neked a változásban anélkül, hogy te magadat beletennéd. Igen, mert valójában csak szavak vannak a zsebedben,  és nem konkrét lépések a lábadban. Így aztán maradsz számodra megalázó kapcsolatban, munkahelyen, továbbra is másokkal és tárgyakkal pótolod a hiányt, posztolva üzensz másoknak, és hibáztatod a körülményeket. Mert így jó neked.

Az újévi fogadalom nem holmi csip-csup duma, hanem szerződéskötés magaddal. Mert emberhez méltóan szeretnél élni és megélni a mindennapokat, komolyan venni a hátralevő időt.

 

Szerző: Somogyi Erika HR tanácsadó

 

Fontos információ:

  1. Jelen blogbejegyzés nem nélkülözi a szakirodalom alapos ismeretét.
  2. A blogban megjelenő tartalmak és bejegyzések szerzői jogvédelem alatt állnak, azok Somogyi Erika tulajdonát képezik. Felhasználásuk engedélyköteles.
2019-12-29 | Blog

Nem akarsz lemaradni az aktuális tréningekről, információkról?
Iratkozz fel hírlevelemre!

Feliratkozásommal elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.