Főnöktípusok 8 felvonásban - Somogyi Erika

Főnöktípusok 8 felvonásban


Főnöknek lenni nem egyszerű feladat. Annyi mindenre kell figyelni; irányítani, felügyelni, kitalálni, megjavítani, atyáskodni, rendre utasítani. Itt nincs mese, a cég életére fókuszálni kell, a munkának haladnia kell, a dolgozóknak egy ütemre lépést tartani. Nincs könnyű helyzetben az, aki vállalja bármilyen szervezet vezetését, hiszen az emberi tényező állandó, nehezen lehet elmozdítani bármilyen irányba is, hiszen a szokások már kialakultak, a jellem hajlíthatatlannak tűnik, a munka pedig nem várat magára. A feladatot el kell végezni. A főnök jó esetben inspirálja dolgozóit, ám vannak olyan típusok közöttük, akik bizony még keresik önmagukat a pozícióban, és a széket fontosabbnak tartják, mint az odafigyelést, a törődést. Hát, most következzenek ők! Jöjjenek a főbb főnöktípusok!

  1. A hozzá nem értő, akit odatettek a helyre, vagy rendelkezik azzal a papírral, ami a beosztás betöltéséhez szükséges. Nincs sok tapasztalata, akár még a munka világában sem, ezért igyekszik folytatni azt a hagyományt, amit elődjei megalkottak. Mert az jó. Tisztában van a céggel, utána olvasott már mindennek, de nem ismeri az embereit, ezért kiválaszt közülük párat, akivel jóban van, bratyiznak, akik erősíthetik pozícióját, akik kivételeseknek számíthatnak. Tőlük kér tanácsot, amit aztán vagy megfogad, vagy eszetlen döntéseket hoz, amiben a hozzá közelállók támogatják. Könnyen válik kiszámíthatatlanná, kifelé vetíti a hamis képet magáról is, és a munkahelyről is, és ennek az álcának a fenntartása, valamint a görcsös ragaszkodás és a félelem modorossá varázsolja vonásait.
  2. Az igazságos. Elveihez hű, az őszinteség égisze alatt cselekszik. Demokrata vezető, aki figyelemmel kíséri dolgozóit, munkájukat, és kíváncsi véleményükre. Diplomatikus. Ötletei, javaslatai előrevivőek, döntései megalapozottak, hiszen tematikusan felépíti rendszerét, és tudja, hova akar eljutni. Együttműködő és következetes, ezért igazi csapatjátékosnak is kiváló. A dolgozók bátran fordulhatnak hozzá, akár magánéleti dolgaikat is elmondhatják neki, hiszen a titkokat megtartja, és ha nem tud segíteni, nem árt.
  3. A látnok mindig tudja hova akar eljutni, vetíti is a képet előre. Kár, hogy ezt csak ő látja egyedül, míg a dolgozó úgy érzi magát, mint egy időutazáson – sosincsenek a jelenben. Mert majd ez lesz, meg majd akkor – mondja, miközben senki nem tudja, hogy azt hogyan fogják elérni. Azt sem tudják mellette, hogy kinek mi a feladata, csak ötlethalmazok vannak legtöbbször megvalósítás nélkül. Ez a főnök nem érti, hogy a dolgozó miért nem teszi a dolgát, hiszen olyan jó lesz majd nekik. A cégben alig lehet őt látni, mindig intézkedik valahol, a kommunikációjának se vége, se eleje; órákon át képes beszélni a nagy semmiről. Kizárólag a dolgozókon múlik, hogy a munka halad.
  4. Az atya, akihez bármilyen problémával fordulhatsz, mindig meghallgat, figyel rád. Olyan jóságos, a szemei is erről árulkodnak, biztonságot és melegséget sugároznak. Stabil ember ő, aki bármilyen munkát alapossággal végez el, a dolgozóira is mindig marad idő. Egy valami marad ki nála: mindazok a tényezők, amelyek a felelősségre vonásról, konfliktusokról szólnak. Hiszen ő megért, sőt, ha vele szemben ül a dolgozó, még egy glóriát is lát a feje felett, csak éppen nem szereti, ha a dolgok napvilágra kerülnek, és valami megzavarja a napi rutint, a munka menetét.
  5. A diktátor. Na, ő az a típus, akitől mentsen meg az ég. Autokrata vezetési stílus jellemzi, és minden csak róla szól, ezért a dolgozóit használja céljai elérésében, hatalma fenntartásában. Nem fél attól sem, ha valakivel ezért rossz viszonyba kerül, elintézi, hogy a kispadra kerüljön az áruló. Hogy ő mekkora dolgokat hozott létre, hogy nála kitüntetés dolgozni, és hogy ő milyen tökéletes – ezt szajkózza mindenhol. Háreme van, akik félnek tőle, miközben a főnök meg van róla győződve, hogy szeretik. Nincs szív, csak a teljesítmény számít nála.
  6. A paranoid, aki meg van arról győződve, hogy dolgozói nem teljesítenek, ha ő nincs ott. Ha úgy tartja hangulata, akkor a korábban már jónak tartott munkát visszadobja, és felrúgja az eddig bevált módszereket, ám ha éppen jól ébredt, akkor nem kötözködik, talán még azt is megkérdezi a dolgozótól, hogy van. Apróságokon szöszöl, fennakad, a környezetére is hat az idegessége, a frusztrációja. Kiszámíthatatlan.
  7. A számmisztikus, akit különösen nem érdekelnek a dolgozók, ő csak és kizárólag statisztikákat gyárt, és a számok fogják meghatározni azt, hogy ki és hogyan teljesít. Nem ápol kapcsolatokat, nincs is szüksége rá, hiszen el van a maga világában. Az értekezletek legtöbbször véget nem érőek, és az alapján válogatja meg munkatársait is, hogy kinek mennyi a fizetése, milyen anyagi háttérrel rendelkezik, és milyen hasznot tud neki hozni. A kommunikációt legtöbbször emailben rendezi, azt is röviden, mert a cégben egyébként keveset tartózkodik, az érzelmeket pedig messze elkerüli.
  8. A kapcsolatmágus mindig valahol van, intézkedik és telefonál. Van egy titkárnője, aki nagyjából be tudja határolni, hogy most hol lehet, melyik megbeszélésen vagy összejövetelen van, ő ismeri a beosztását is. Senki nem tudja, hogyan él, csak azt, hogy egyszer megjelenik, bájolog, aztán tovább suhan. Életében minden a kapcsolatokról szól, megjelenése kifogástalan, mindent előteremt a cégnek, helyzeti előnybe hozza azt. Ám otthon, a négy fal között talán magának bevallja azt, amit senki nem feltételez: magányos.

 

Mindegyikőnk életében van, vagy volt olyan főnök már, aki nem volt alkalmas a pozícióra, és bizony olyan is, akit visszasírnak a dolgozói. Nem tudhatjuk, hogy ők miért akartak főnökök lenni, miért pályáztak vagy mondtak igent a megkeresésre. Nem tudhatjuk, hogy döntéseik mögött mi áll, és azt sem, hogy mi magunk hogyan viselkednénk hasonló helyzetben. Vajon túl tudnánk-e lépni a főnök pozíción és válnánk vezérré, vagy hasonulnánk elődeinkkel? Legyünk bármelyik oldalon is, egy biztos: aki látja, hogyan hat viselkedése a környezetére, és negatívum esetén nem tesz a megoldásért, vagy nem kér segítséget, az nem több annál, mint akit kritizál.

 

Szerző: Somogyi Erika HR tanácsadó

Fontos információ:

  1. Jelen blogbejegyzés nem nélkülözi a szakirodalom alapos ismeretét.
  2. A blogban megjelenő tartalmak és bejegyzések szerzői jogvédelem alatt állnak, azok Somogyi Erika tulajdonát képezik. Felhasználásuk engedélyköteles.
2020-02-23 | Blog

Nem akarsz lemaradni az aktuális tréningekről, információkról?
Iratkozz fel hírlevelemre!

Feliratkozásommal elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.