20 éve vagyok képző - Somogyi Erika

20 éve vagyok képző


Napra pontosan húsz évvel ezelőtt váltam képzővé. 🤗💃 Jubilálok a mai napon.Húsz éve ezen a napon találkoztam azzal a két emberrel, akik az elmúlt húsz évben megannyi képzés lebonyolításán túl szakmai anyagok előkészítésére és megírására is felkértek, és több ezer pedagógus képzésével bíztak meg. Akkor kezdtük mi ezt, amikor még az országban csak pár tréninggel foglalkozó cég volt, amikor egy anyag akkreditálása komoly szakmai szűrőn ment át, amikor egy-egy képzés megtartásáért felelős képző kiválasztását szakmai feltételekhez és tapasztalathoz kötötték. A minőségre törekedtünk mindenáron (mind a mai napig), mert ez az alap, s enélkül kizárt, hogy olyan munkát végezzünk, amivel nem tudunk azonosulni, és amiben a tisztelet és az alázat ne karöltve járjon.

Emlékszem az első tréningemre is. Féltem, és nagyon akartam adni valamit, tanítani olyat, amivel utánam az élet könnyebb, a nehézségek legyőzhetők. Tanultam én magam is még többet, rengeteget olvastam, mert meg akartam tisztelni azokat, akik egyrészről hittek bennem és megbíztak a munkával, másrészről pedig tiszteltem azokat, akik az én képzésemen vettek részt. Egy idő után már ráéreztem annak ízére, hogyan kell valóban figyelni a hallgatóra, névkártyák nélkül megjegyezni a nevüket, és azt adni, amire igazán szükségük van. És közben egymást is tanítottuk, a képző és a hallgató; az életről, az érzésekről, emberi kapcsolatokról, és nem utolsó sorban a szakmámról, arról, hogyan lehet azt jól csinálni.

Nálam nincs tucatfeladat, mert minden egyes tréningre, tanfolyamra vagy előadásra külön anyagot írok, olyat, ami a résztvevőkre specifikus, ami csak ott használható, csak az ő problémáikra megoldás. Nincs nálam olyan anyag, ami szembe jöhet bárkivel, hiszen mindegyik egyedi. Nem hordozok magammal flipchartot sem, spagettit, szembekötő kendőt vagy golyókat. Mert a hallgató nem kis iskolás, akivel labdázni kell, hanem felnőtt ember, akit készségei fejlesztésével lehet magasabb szintre emelni, olyan emberré, aki képes a saját nehézségeit egy maga megoldani.

Nem vagyok tréner, és soha nem is akarok az lenni. Én képző vagyok. Nem játszatok, nem beszélek mellé, és nem a hallgatókkal oldatok meg egy-egy helyzetet, amit csak összefoglalok, sőt, fényképeket sem készítek, hogy mint a cirkuszban, azt mutogassam: ezt is én csináltam. Képző vagyok, mert először felmérem, hogy mire van szükség, mi a hiba, aztán készítek egy képzési tervet. Aztán jön a megvalósítás, amikor a résztvevőknek megmutatom az elméleti hátterét annak, amin ők átmennek vagy ami megoldást jelent, aztán új ismereteket, tudást adok át, amit gyakoroltatok velük, és amit elsajátítanak. Így aztán már nem kellek én ahhoz a későbbiekben sem, hogy akár a munkahelyi, akár a magánéleti gondjaikat helyrehozzák. Értik a miérteket, látják a lehetőségeiket, és ki tudják választani a számukra megfelelőt. Mert készek rá.

Nyilván van olyan résztvevő, aki felejt dolgokat, sőt, olyan is, akire a környezete hatással van, és visszahúzza a szintjére, és persze vannak azok is, akik használják mindazt, amit tőlem tanultak. Egy a közös mindegyikőjükben: emlékeznek rám. Egy hangra, egy szóra, egy helyzetre, egy poénra, arra, hogy „ezt az Era biztosan nem így csinálná, hanem azt mondaná, hogy..”.

Most is, amikor írom ezeket a sorokat, sokféle élmény és arc jön elém; egy mosoly, egy történet, egy közös munka, megannyi sors. Ám húsz évet nem lehet elmondani, bemutatni, hiszen annyi minden történt, és bizony én magam is sokat változtam – szakmailag és emberileg egyaránt. A kezdeti félénk lányból megfontolt, gerinces ember lett.

Hálásan köszönöm a közel ötezer ember részvételét, figyelmét, és annak a két embernek a bizalmát felém, akik ezen az úton a sok feladattal megbíznak. Ők az Innovatív Műhely vezetői, számomra a nagy betűs vezetők: Molnár Attila és Molnárné Gábor Zsuzsanna.🙏❤️

A húsz év egy folyamat eredménye, de még nem az út vége, sőt, még csak most jöttem bele igazán. Hát, hajrá! 💪💃

2020-12-28 | Hírek

Minőségi életre vágysz?

Akkor gyere, és csatlakozz a quality lifE ROad programhoz!

Nem akarsz lemaradni az aktuális tréningekről, információkról?
Iratkozz fel hírlevelemre!

Feliratkozásommal elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.