Hogyan éld túl a napot a munkahelyen? - Somogyi Erika

Hogyan éld túl a napot a munkahelyen?


Nem hiszem, hogy létezne olyan ember, aki legalább egyszer ne úgy menne be dolgozni, vagy ne azt élné meg a munkahelyén, hogy csak legyen vége a napnak. Mert ott van, aki idegesíti, aki szütymörög mellette, aki a nagy melegben sem hagyja bekapcsolni a légkondit, aki előtt nem szabad beszélni, aki nem csinál semmit, aki a főnök kedvence, és aki miatt több dolgot is meg kell csinálni, mint ami rá tartozna. És ki nem hagyható a főnök, aki már megint rád szállt, vagy éppen semmibe vesz. Ismerős a kép? Akkor pontosan tudod, hogy miért fontos a téma, az, hogyan éld túl a munkanapot? Mert lehet, hogy ma még nem zavar, de holnap fog.

Indulhatnék abból is ki, hogy mindenki alapból olyan munkahelyet képzel el magának, ahol kellemes környezetben, jó kollégákkal, tök jó hangulatban telik a munkaidő, s haladnak a dolgok, nincsenek konfliktusok, stiklik, klikkesedések, sem rosszindulat. Az első napot biztosan így képzeled, hiszen ezért váltottál, ezért tanultál. Ám jönnek a mindennapok, ahol egy idő után mindenki kimutatja a foga fehérjét, azt, milyen ember. Talán a legnagyobb nehézséget az okozza, hogy csalódsz s nem érted, miért kerültél megint ilyen helyzetbe. Mert nem ezért tanultál, és nem akarod az időt elvenni a családodtól, sőt, nem akarsz úgy hazamenni, hogy kikészültél, hogy elfáradtál – csak azért, mert más a hülye s mert vele kell dolgoznod.

És ez az egyik jellemző tünet, az, hogy lestrapáltnak érzed magad a nap végére. Nulla erőd van az otthoni dolgokra, a saját gyerekeddel nem tudsz foglalkozni, vagy éppen megint kihagyod a meghitt beszélgetés lehetőségét a pároddal. A másik tünet a panaszkodás. Nem lehet veled másról beszélni, csak a munkahelyről, az ottani dolgokról, arról, hogy mennyi probléma van, és neked milyen nehéz túlélni a napot, meg elviselni a kollégákat. Észre sem veszed, de lételemeddé vált a panasz.

Ha a tükörbe nézel, akkor ki néz vissza rád? Hol vagy te a saját életedből?

A megoldást két oldalról közelítem meg. Az egyik a tiéd, neked van vele dolgod. Konkrétan arról van szó, hogy mit keresel ott, azon a helyen? Miért választottad nem csak ezt a munkahelyet, hanem ezt a szakmát is? Mi volt a legfontosabb tényező, amikor döntöttél? S mi változott azóta? A másik oldalt a kollégád/főnököd képezi, s az, hogy konkrétan mi a bajod vele? Mi az, amire neked szükséged lenne, amit tudnod vagy mondanod kéne? Miért alakult ki ez a helyzet?

Nyilván ez önismereti kérdéskört indít el, de érdemes rajta elgondolkodni, hiszen a mókuskerékben pont nem itt lesz a gondolatod, hanem azon, hogy tehesd a dolgod, haladjon a meló, és legyen már vége a napnak.

Megteheted azt is, hogy szólsz ezért. Hogy sok a meló, hogy gondjaitok vannak, hogy segítséget kérsz. Tudom, úgy fognak rád nézni, mint egy idiótára, és rád akasztják majd azt a címkét, hogy te vagy az, akivel nem lehet kijönni. Sajnos, ez a valószínűbb következmény, hiszen jelenleg kevés helyen foglalkoznak a mentális jólét megteremtésével vagy fenntartásával, annak igénye sem születik meg, mert zavart okoz a kialakult helyzetben, a megszokott rosszban, s erre már nincs külön forgatókönyv. Ám ne feledd, hogy önmagadért vállalhatsz csak felelősséget, s ha ez téged zavar, szólni kell. S ha nem változik semmi, akkor menni.

Fordulhatsz szakemberhez is, például hozzám, aki egyéni fejlesztés során felkészít ezekre a helyzetekre, alkalmassá tesz a munkavégzésre a szociális kompetenciák fejlesztésével. Megtanítalak kommunikálni, érzéseket tisztázni, kiállni magadért stb., sőt, karrier-tanácsadással meglelni a saját utad. Mert ha te nem változol, akkor a következő helyre is magaddal viszed a saját problémáid, gyengeségeid, és semmit nem fog érni a lépés. S mert ha ennyi minden történik veled, akkor a kérdés kikerülhetetlen: a helyeden vagy?

Hozhatsz be otthonról cuki kis tárgyakat, amelyek a szeretteidre emlékeztetnek, és amelyekre ha ránézel, könnyebbé válik minden; azaz kialakítasz magadnak egy kellemes környezetet. S persze jöhet a dugikaja is, hiszen a feszültséged csökkenteni kell, és ennek legegyszerűbb módja a csoki-mogyoró, sós vagy édes kombó. De végül is mindegy, hogy mi az, csak kéznél legyen, és az óvatlan pillanatokban is elérhető legyen.

Növelheted a fizikai aktivitásodat is, és munka után mehetsz edzésre, jógára, úszni, bármire, ami feltölt energiával, vagy amivel le tudod vezetni a napot, annak minden nyűgjét, baját.

És az is egy megoldás, hogy kedvenc tevékenységeddel kapcsolod össze a kellemetlen tennivalókat, vagy olyan helyzet után alkalmazod, ami negatív töltetű. Mondok erre egy példát: van egy nehéz telefonbeszélgetés, amit már nem halogathatsz tovább. Főzz egy kávét a kedvenc bögrédbe, aztán ülj le, és tárcsázz!

Utóhang: Amikor valamelyikünknek már túlélési technikát kell alkalmazni, akkor ott már komolyan el kell azon gondolkodni, hogyan tovább. Mondhatod, hogy szereted a munkát, hogy nem foglalkozol a kollégával, a főnökkel, hogy becsukod magad után a kaput, amikor hazaindulsz, ám nem múlik nyomtalanul el a feszültség, hiába tologatod ide-oda. A legváratlanabb pillanatban fog megjelenni akár egy pánikroham formájában, vagy észre sem veszed, és ma is ittál egy pohár bort este, de az is lehet, hogy elzárkózol a meló után mindenkitől. És egy életet nem lehet így leélni.

S tudod, én mindig elmesélem a klienseimnek, hogy milyen érzés volt megélni azt, hogy tegnap még mellettem ült valaki, és terveztük a jövőjét, másnap pedig jött a telefon, mely a halálhírét hozta. És mesélek örömmel arról is, hogy azt írja valaki nekem, hogy mekkora kincs számára az, hogy más emberré tud válni.

Mert azzal, hogy nem vagy a helyeden, minden nap pontosan 24 órát veszel el magadtól csak azért, mert túlélésre hajtasz, s nem az érzések, élmények megélésre. Mondd, megéri?

Szerző: Somogyi Erika HR tanácsadó

Fontos információk:

  1. Jelen blogbejegyzés nem nélkülözi a szakirodalom alapos ismeretét.
  2. A blogban megjelenő tartalmak és bejegyzések szerzői jogvédelem alatt állnak, azok Somogyi Erika tulajdonát képezik. Felhasználásuk engedélyköteles, másolásuk és reprodukálásuk tilos.
2021-08-11 | Blog

Nem akarsz lemaradni az aktuális tréningekről, információkról?
Iratkozz fel hírlevelemre!

Feliratkozásommal elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.