Ajánlás - elismerő vélemények - Somogyi Erika

Ajánlás – elismerő vélemények


“Erika 15 éve a munkatársunk. A pedagógus továbbképzésben munkája során több mint 3000 pedagógus képzését vezette. Sokak életét megváltoztatta trénerként. Rengeteg pozitív visszajelzést kaptunk, amelyben kiemelték dinamikus, lehengerlő, szókimondó stílusát, optimista személyiségét. A hallgatóknál maximálisan eléri, hogy aktív részesei legyenek a tanfolyamoknak, figyelmüket és érdeklődésüket képes fokozni, fejlődésre ösztönözni.” (Innovatív Műhely, 2016.)

“Erikát, mint az Apáczai Csere János Karunk emberi erőforrás tanácsadó MA szakos hallgatóját 2014 őszén ismertem meg. Már az első konzultáción, a bemutatkozás alkalmával kitűnt vidámságával, szakmai proaktivitásával és lelkesedésével. A képzésünk során végig a csoport „lelke” volt, és az interaktív órai munkából ugyan úgy kivette a részét, mint az ebédszünetek alatti közös „TK éttermezésből” és beszélgetésekből. Gazdag és értékes szakmai tapasztalatait is szívesen megosztotta a csoporttal, és örömmel vállalta a felkérést, hogy már  „hallgatóként” a képzésük alatt is tartson tréninget a mesterszakos diáktársainak és az oktató kollégáinknak.

Szakmai elköteleződését az is jól mutatja, hogy a Tudományos Diákkör pályázatára írt dolgozatával továbbjutott az országos döntőbe. Kiválóra értékelt diplomamunkáját is a grafológiából, annak elméleti, tudományos hátteréről és a saját tapasztalatait összegző kutatásából írta. Erikának köszönhetjük, hogy a vállalati kiválasztási módszerek között egyre gyakrabban és a későbbi munkatársi beválás előrejelzése szempontjából is eredményesen alkalmazható módszert, a grafológiát velünk, oktatókkal és a hallgatótársaival is mélyebben megismertette. Kimagasló szakmai tudására és példaértékű emberi hozzáállására a későbbiekben is számítunk, és örömmel ajánljuk tréningjeit, képzéseit, szakértői munkáját más szervezetek, vállalatok számára is!” (Dr. Pongrácz Attila, a győri Széchenyi István Egyetem Apáczai Csere János Karának dékánja, 2016.)

“Somogyi Erikát már régóta ismerem. Azok közé az emberek közé tartozik, aki az én olvasatomban az Ember kifejezés mögött áll. Szakmailag jól képzett, igényes, non plus ultra. Számomra hiteles személyiség. A tréningjeit, foglalkozásait maximális odaadással és hozzáértéssel, szenvedélyesen végzi. Kimagaslóan érzékeny ember, aki ösztönösen jó emberismerettel rendelkezik. Mindent kimond, ennek ellenére minden helyzetben megfelelően kommunikál. Kemény, mégis érzékeny. Szívvel – lélekkel végzi munkáját, ami nemcsak megélhetése, hanem hobbija is. Figyelme kiterjed az apró részletekre is. Kiválóan elemzi a helyzeteket, megfontolandó tanácsokkal szolgál, de tiszteletben tartja mások véleményét és személyiségét is. Erős egyénisége mellett olyan esendő, mint bárki más. Képes legyőzni saját magát, új célokkal tervekkel halad a saját útján. A legnagyobb értéke a szeretet, ami a legfontosabb számomra is a világon.” (Sánta Edit, a solti Vécsey Károly és Általános Iskola és AMI igazgatója, 2016.)

“Nagy álmom vált valóra a mai napon. Sikerült meghívni Somogyi Erika grafológust és HR tanácsadót a kislődi iskolába, hogy segítse a végzős osztályomat a pályaválasztásban. Várakozásainkat felülmúló napon vagyunk túl. Erika a diákokkal rögtön szót értett, mindenkihez megtalálta az utat, megnyíltak előtte a gyerekek. Megnyerő személyiségével, empátiakészségével és szaktudásával irányt mutatott mind a tanulóknak, mind nekem, osztályfőnöknek. Minden diáknak egy rövid levelet kellett írnia címzéssel és aláírással, melyet a tanácsadásra magukkal hoztak – a szülői beleegyező nyilatkozattal együtt. Ez alapján elemezte ki Erika a tanulókat. A vizsgálat végén mindenki kézhez kapott egy 4 oldalas szakvéleményt. Számomra megdöbbentő volt, hogy 10 sorból ilyen szembetűnőek a személyiségjegyek és azonos azzal a képpel, amit én tapasztalok nap mint nap a gyermekeken, és ennyi idősen már lehet látni az utat. Ajánlom minden végzős osztályfőnöknek, hogy éljen ezzel a lehetőséggel, mert hatalmas segítség. Emellett a szülőknek is egyaránt fontos a visszacsatolás, hisz sokszor a saját gyerekeiken nehezen igazodnak el. Köszönöm mind az osztályom, mind a szülők nevében, hogy részt vehettünk a pályaválasztási tanácsadáson.” (Gubai-Szabó Eszter, a Városlődi Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola Kislődi Rőthy Mihály Tagintézményének pedagógusa, 2016.)

“Hogy mit vittem magammal az Én-idő táborból? Az érzést, hogy nyugodtan Rád bízhattam magam, biztonságban voltam. Hogy kiváló érzékkel válogattad össze a táborlakókat. Mindannyiukat a szívembe zártam. Azt, ahogy lépésenként, szinte kézen fogva vezettél végig bennünket önmagunkon. Az aha-élményt, amikor olyasmire ismertem rá önmagamban, ami mindvégig ott volt, mégsem tudtam róla. Ráismertem az útra, amire még mindig gyáva vagyok rálépni. És a tudatot, hogy a Te segítő kezed mindig kinyújtva van és lesz mindaddig, míg össze nem szedem a bátorságomat…, s hogy a köszönöm kevés mindazért, amit kaptam Tőled.” (önismereti tréningről résztvevői vélemény, 2016.)

“Erikával egy kommunikációs előadáson találkoztam először. Nagyon szimpatikus volt már elsőre is, elgondolkodtatóak voltak a mondatai, gondolatai. Régóta kerestem a változás lehetőségét, mert azt éreztem, hogy kicsúszik a kezemből az életem irányítása, és a negatív hangulatok egyre gyakoribbá váltak. Megláttam, hogy önismereti tréninget hirdet Erika. Gondoltam nincs veszítenivalóm, csak nyerhetek vele, ha elmegyek Bakonybélbe egy hétvégére.
Nagyon sokat nyertem! Kellemes hangulatban és környezetben kezdtük a munkát, ismerkedést, hamar oldotta az ismeretlenség a feszültséget. Sok feladatot kaptunk, amire nekem könnyen jöttek a válaszok, mert beszélni akartam és megoldást az életemre. Sírtunk és nevettünk rengeteget. Egyáltalán nem éreztem feszültséget, hogy kényes kérdésekre válaszoltunk. Erika játékokkal, kedves szóval átsegített minket a nehéz pillanatokban, mert aki dolgozik önmagán, az nehéz pillanatokkal is szembenéz. Segített felszínre hozni a problémát, és utána segített megoldani is ezt úgy, hogy a későbbiekben, a hétköznapokban alkalmazható legyen mindaz, amit tanultunk – magunkról. Ez nagyon fontos! 
Én a harmadik nap végén újult energiával, feltöltődve érkeztem vissza a családomhoz. Azóta is erősnek, döntésképesnek érzem magam. Látom a gyermekeimen én is a változást. A négy éves kisfiam velem erősödik, változik, nyílik ki. Szuper érzés! Így nem csak én, de a családom is rengeteget nyert ezzel a tréninggel. Hiszem, hogy ha az anya rendben van a családban, akkor a környezete is rendben van!” (az önismereti tréningemről résztvevői vélemény, 2018.)

“Az elmúlt időszakban végignéztem a kisgyermekkori képeimet, hogy töltsek fel 5 napon keresztül egyet-egyet a közösségi oldalra. Akkor is egy ilyen képet tartottam a kezemben, amikor olvastam Grafoera eseményét. Az ismerős bűntudat kerülgetett épp, néztem az ovis magamat, néztem a mosolygós szemeket, a kislányt, aki a királyfiról álmodott. A királyfi még mindig a habokban, a mosolyom is változott. Jelnek tekintettem, hogy a kommunikációs tréningről olvasok. Gondolkodás nélkül jelentkeztem. De jól tettem! A környezetnek olyan hatása van, hogy azt a félelmem, mely a csoportra vonatkozott (idegenekkel összezárva), azt szinte azonnal elfelejtettem. Minden tökéletes volt: a hangulat, a kaja, a profi munkafüzet, amiben dolgoztunk, a közös, nagy beszélgetések, a tréner figyelme és szakmaisága. A tréning során jöttem rá, hogy mik azok a gátak, ami miatt úgy élek, ahogy sosem szerettem volna! Sírtam kicsit. Meg tudom már nézni bűntudat nélkül a kiskori képeimet. Mondtam is hangosan a minap a pici énnek, hogy gyere, fogd meg te meg az egyik kezem, és menjünk előre, előre, előre. A másik kezem már foglalt, mert te fogod, Grafoera! Köszönök neked mindent! Már elhiszem, hogy én is leszek boldog, és meg is van az erőm hozzá! Köszönöm! A lakodalmamon feltétlenül ott a helyed jövőre! Puszi “ (kommunikációs tréningemről résztvevői vélemény, 2018.)

“….Igazán szólva még mindig az élmény hatása alatt vagyok. Össze kell egy kicsit rendezni a gondolataimat ahhoz, hogy tovább tudjam adni az érzéseimet, melyeket nagyon izgalmas volt megélni. Akárcsak szembesülni azokkal a visszajelzésekkel melyeket vártam vagy nem vártam, de mindenképpen nagy meglepetéssel töltöttek el. Szembesülni azzal, hogy a tudomány mennyire képes kibontani az ember személyiségét, illetve a tréning mennyire megnyitja, közel hozza egymáshoz az idegen embereket úgy, hogy előtte semmit nem tudtunk egymásról. Úgy gondolom, hogy a tréning végén – az elemzések során – olyan emberi sorsok, élethelyzetek tárultak fel, melyeket talán a hozzánk legközelebb álló család vagy barát sem tud rólunk. Az aggódásainkról, a félelmeinkről, az elfojtott jó és rossz élményeinkről, vágyainkról, a kiút kereséséről, illetve a tréner által feltárt lehetséges kiutakról. Én is azt keresem, hogy merre van az előre, és úgy érzem megkaptam a gyertyát és gyufát a tréningtől az útra lépéshez, melyet nekem kell meggyújtani. “ (karrier-tréningemről résztvevői vélemény, 2020.)

“A legutóbbi grafológiai mini tréningen volt szerencsém részt venni. Egyszerűen fantasztikus és szerintem kihagyhatatlan élmény. Mindenkinek csak ajánlani tudom. Szerintem szavakkal megfogalmazni csak részben lehet azt, ami ott történt.
Egy kiváló tréner, Somogyi Erika segítségével saját, valamint társaink írásképe alapján bepillantást nyerhettünk a grafológia tudományának titkaiba, szembesülhettünk addig esetleg csak vélt, vagy még saját magunk előtt sem tudatosult feszültségeink írásképünkben már jól látható jeleivel.
Era játékos feladatai közben a tréninget megelőzően teljesen ismeretlen emberekből álló csapat igazi egymást segítő, megértő, őszinte közösséggé kovácsolódott. Az élvezetes munkába belemélyedve szinte észrevétlenül köszöntött ránk az este, de addigra mégis mindenki más emberként távozhatott. Megtanultuk az alapokat, hogy mire figyeljünk oda, hogyan irányítsuk önmagunkat, éljünk boldogabb életet. Megkaptuk a kulcsot, az iránymutatást, hogy személyiségünk, az írásképünkben látható képességeink alapján milyen irányba változtassunk. A segítséget megkaptuk, s bízom benne, hogy a mindennapi életünkben kamatoztatni is tudjuk.
Hálás köszönetem Erának és a csapat tagjainak is. Nekem ez volt az első, de bízom benne, hogy nem az utolsó ilyen tréningem.
Aki már eljutott az érdeklődés szintjére, az ne vacilláljon, hanem jelentkezzen mielőbb, mert bizton állíthatom, hogy nem fogja megbánni, de vigyázzon, mert fertőző! Minél több ismeretanyagot sajátítottunk el a témával kapcsolatban, annál nagyobb lett a tudásvágyunk. “ (grafológiai mini tréningről résztvevői vélemény, 2020.)

“Minden ember életében vannak olyan időszakok – nem egy, nem kettő, sok – mikor leül egy pillanatra, s elgondolkodik az élet nagy dolgain. Hol vagyok most, honnan jöttem, hová tartok. Szerencsés az az ember, akinek mindhárom kérdésre megrendíthetetlen a válasza. Ám sokan vannak, vagyunk, akik elakadunk életünk egy-egy állomása, elágazója előtt. Vagy egyszerűen csak megrogyunk az útközben. Küzdünk, éljük a sokszor monoton hétköznapokat, robotként kelünk – élünk? – fekszünk. Aztán egyszer csak történik valami: elkezdünk látni, felfigyelünk a mellettünk elsuhanó tájra, eszünkbe jutnak illatok, hangok. Megrázzuk magunkat, és azt mondjuk: még több illatot szeretnék, énekelni szeretnék, kiáltani, ÉLNI csupa nagybetűvel. Ha szerencsés vagy, van valaki melletted, aki a hajadnál fogva ránt ki a demagóg hétköznapokból. Ha nem vagy ilyen mázlista, Neked kell keresned valamit/valakit.

Velem most jött szembe ez a csodaNŐ, az Era, akit évekkel ezelőtt ismertem meg egy munkahely által szervezett tréningen. Már akkor is mély nyomot hagyott bennem az a fajta szakmaiság és hozzáértés, amivel trenírozott minket. Évek múltak el az első találkozás óta, s nemrégiben bukkantam rá újra. Kommunikációs tréninget hirdetett. Gondolkodás nélkül jelentkeztem a 3 napos hétvégére, tudtam, ott a helyem. Ismervén az előzményeket, nagy várakozással tekintettem az előttem álló napokra. A Dunántúl különböző településeiről érkeztünk 6-an. Szó szerint kiszakítva a hétköznapokból, egy csodálatos helyre csöppenve, remek emberekkel mélyülhettem el a kommunkáció rejtelmeiben, és önmagamban. A saját bőrünkön megtapasztalt dolgok, az önismereti blokkok, utat mutattak. Egy új utat, egy bátrabbat, egy tudatosabbat. Rá kellett döbbennem: nem ismerem saját magam. Legtöbbször mindenki mással foglalkozunk, törődünk, mire oda jutnánk, hogy ÉN, elfogy az energia. Muszáj néha egy kicsit más szemmel, kívülről tekinteni önmagunkra, elfogadni, hogy ha változtatni szeretnénk, azért nekünk is változnunk, tennünk, tanulnunk kell. Olykor áldozatokat is hoznunk. Én nagyon sok segítséget kaptam ahhoz, hogy az utamba kerülő kihívásokra úgy tudjak reagálni, hogy ne sérüljék se én, se az, aki szembe jön velem. Azt gondolhatnánk, mindent tudunk a kommunikációról, de legalábbis sokmindent. Aztán a 3. nap végére megfogalmazzuk: bizony nem elég az ösztönösség, sokszor nagyobb hangsúlyt kell fektetni a tudatosságra. Amióta eljöttem Bakonybélből, a tréning helyszínéről, figyelek, keresek, kutatok. Figyelek ugyanúgy befele, mint kifele. Érdekes érzés. Új.

Véleményem szerint, aki egyszer elindul a megismerés/önismeret útján, megszállottjává válik a témának. A grafológiai mini tréning volt számomra a következő állomás. Ez is Era grafoEra. A döbbenet szombatja. Megint. Tisztában vagyok vele, hogy a grafológia egy olyan tudomány, amibe csak belekukkantani lehet pár óra alatt. Viszont félelmetes, elképesztő dolgokra bukkanhatunk már ennyi kutakodás közben is. Mindent megkaptam, ami egy “laikus” embert érdekelhet. Bepillantást abba, hogy az emberek kézírása mennyi mindent elárul önmagáról. S látom azt is, micsoda kincs van annak a kezében, aki “tud olvasni a sorok között”. A saját írásomat elemezve meglepő dolgok kerültek napvilágra. Válaszok a miértekre, válaszok az eddig még fel sem merült kérdésekre. Ittam Era minden szavát.

Tiszta szívből ajánlom mindkét tréninget mindazoknak, akik még jobban szeretnék megismerni önmagukat, és könnyebben, tudatosabban szeretnének eligazodni a hétköznapok adta útvesztőkben. GrafoErát receptre írnám az elakadóknak, a kíváncsiaknak, mindenkinek, aki emberekkel foglalkozik. Hitelessége, szakmai tudása, tapasztalata, s nem utolsó sorban vidám, pozitív személyisége garancia a fejlődésre.” (kommunikációs és grafológiai tréningről résztvevői vélemény, 2019.)

“Én, mint szülő úgy gondolom, hogy észre kell vennünk, ha gyermekünket valami bántja, ha sikertelenségek érik. Bármekkora is az gyermek, nincs annál fontosabb, mint, hogy a szülő felismerje, hogy gyermekének támogatásra van szüksége. Különböző életkorokban más és más támaszra van szükség. Elsősorban a szülői felismerés az, ami az első lépés lehet a megoldás felé. Mint szülő én is átéltem kamasz gyermekemmel (és még éljük most is ) ezt a folyamatot. Sokáig próbálkoztunk – kisebb nagyobb sikereket elérve. Hol könnyebb, hol nehezebb ez a folyamat, hiszen minden kamasz probléma felmerül/t és néha össze is torlódtak. Volt szinte minden, tanulási probléma, érzelmi hullámok, sportteljesítmény romlás.

Kerestem, kutattam a megoldást és megtaláltam Somogyi Erika személyében. Az Ő személyisége, szakmai hozzáértése, páratlan odafigyelése segítette a gyermekemet, és segíti azóta is folyamatosan. Sokat köszönhetünk Erikának, aki mindig és mindenben teljes energiájával, szakmai tudásával azon volt és van a mai napig, hogy pszichésen mindenben támogassa gyermekemet. Fontos szerepe van abban is, hogy országos versenyeken minden esetben helyt tudod áll gyermekem és teljesítménye folyamatosan javul, átlépve ezzel a saját magának szabott határokat.

Szeretettel ajánlom Erikát mindenkinek, aki úgy érzi, hogy nem tud megküzdeni a rá nehezedő problémákkal. Ő az a személy, aki szétszed és összerak, és ezáltal megváltoztatja az életedet, mely ezután csupa mosoly lesz. Idézve tőle: Mert az élet szép, a szerelem jó!” (életvezetési tanácsadásról szülői vélemény, 2020.)

További vélemények, ajánlások ITT találhatóak.

Nem akarsz lemaradni az aktuális tréningekről, információkról?
Iratkozz fel hírlevelemre!

Feliratkozásommal elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.