Mire figyelj a pályaválasztás időszakában? - Somogyi Erika

Mire figyelj a pályaválasztás időszakában?


A pályaválasztás szó hallatán sok embernek görcsbe rándul a gyomra, hiszen komoly dilemmát okoz az, hogy hova menjen továbbtanulni a fiatal egy olyan világban, ahol túl sok az információ, vagy ahol a divatszakmák vetekednek a felületesség vásárán, vagy ahol presztízsnek számít, hogy melyik iskolába jár a gyermek. Mindeközben a pályaválasztás nagyon is tudatos döntésről szól és olyan építkezés megkezdését, ahol a fiatal a képesítés megszerzésére tesz lépéseket, sőt, az élethosszig tartó tanulás elveit szem előtt tartva igyekszik még jobbá és önazonosabbá válni. Mert ez nem egy verseny, ahol hajtani kell mindenáron, hanem abszolút a pályaválasztó fiatalnak életét és érzéseit figyelembe véve segíteni, támogatni őt. Ennek főbb pontjait mutatom most be.

  1. Legyen minél több információd, lehetőleg koncentráltan – szakmára vagy iskolára! Ezt több helyről is beszerezheted, hiszen vannak pályaválasztási előadások, iskolai nyílt napok és előadások, elérhető videók és tájékoztatók. Mindig azt mondom a hozzám fordulónak, hogy menjen el iskolákba, szagoljon bele abba légkörbe, ismerje meg a módszereiket, mert bizony sok esetben az illat, az ott megélt élmény fog a végső döntésben segíteni.
  2. Kövesd nyomon a dátumokat és határidőket, amelyek jelzik például a központi felvételi időpontját, vagy azt, amikor változtathatsz a megjelölt iskolák sorrendjén.
  3. Ne rohanj és ne kapkodj! Tudom, mindenki diktálja a tempót és mire az időszak vége közeledik, addigra már pont mindenkinek elege lesz, sőt, van, ahol már január elején kérik a jelentkezési lapokat, miközben nem tudni még például a központi felvételi eredményét sem. Gondold át, hogy mit szeretnél, milyen iskolákat és azokat milyen sorrendben szeretnéd megjelölni! Ez egy kardinális pont, még ha banálisnak is tűnik.
  4. Ismerd a gyereked! Nem azt, amit ő mutat feléd, hanem az „igazit”, amilyen ő valójában. Beszélgessetek, kérdezd meg, hogy ő mit szeretne és mutass neki lehetőségeket! Ne küldd gimnáziumba, amikor billeg a teljesítménye és még abban is vacillál, hogy egyáltalán tovább akar-e tanulni! A leggyakoribb hibák egyike ez, amit a munkám során tapasztalok, és így történhet az meg, hogy elvégzi a gimit közepes teljesítménnyel, nem akar főiskolára menni (megjegyzem, ezzel az eredménnyel kicsi az esélye) és ott áll egyetlen érettségivel a kezében tanácstalanul.
  5. Tedd fel magadban a kérdést: ez a pályaválasztás kiről szól valójában? A te elképzeléseidről, félelmeidről, meg nem valósított álmaidról, a családi vállalkozásról, amit szeretnél tovább vitetni vele, vagy a gyermekedről. Itt hívom fel a figyelmet arra, hogy gyakori a fiatalok körében az, hogy barátság alapján választanak iskolát, azaz oda mennek, ahova a többiek, vagy a kedvenc hobbit (mint például a számítógépen való játék) gondolják későbbi munkának csak azért, mert az okoz örömöt életükben.
  6. Az idő nem neked, hanem ellened dolgozik. Felejtsd el, hogy jó lesz a helyi gimi, mert akkor még ráértek gondolkodni, ahogy azt is, hogy ami ma most tetszetős szakma, az holnap is az lesz! Mert nem ez alapján kell, hogy meghozd a döntést, hiszen egyfelől a gyermeked is változik, másfelől pedig amikor egy munkavállaló szereti a munkáját, jó abban, amit csinál, az önazonosságot és szakmaiságot jelent, ami bármilyen körülmények között helytállást fog eredményezni.
  7. A döntéshez pályaválasztási érettség kell, ami azt jelenti, hogy ismeri képességeit a fiatal, tudja, hogy mire képes. (Halkan jegyzem meg, hogy ez nem azonos azzal, amit most tapasztalsz a szobájában, amikor a kupitól be sem tudsz lépni :)) Tapasztalatom szerint ez 90%-ban nincs jelen a fiatalok világában – a felnőttekében pedig 60%-ban. Ilyen esetben segítséget kell kérni szakembertől.

Ma Magyarországon három végzettségű ember végezhet pályaorientációs tanácsadást, illetve tarthat ebben a témában előadást: HR tanácsadó, munkavállalási tanácsadó, tanácsadó szakpszichológus. Ezek hiányában nem beszélhetünk tanácsadásról és/vagy kompetencia túllépés áll fenn. Fontos megjegyeznem, hogy olyan, mint pályaválasztási tanácsadó képzés nincs (munkakörként lehet), csupán szakirányú továbbképzés, ami önálló pályaorientációs munka végzését nem teszi lehetővé.

A pályaválasztásban egyetlen cél van: egyéni fejlettséghez mérten, a fiatal képességeinek és adottságainak megfelelő iskola- és szakmaválasztás.

Utóhang: A pályaválasztás egy érzelmi hullámvasút minden résztvevő számára, hiszen nem csak az forog kockán, amit a fiatal beletett a tanulásba, hanem az is, amit te szülőként hozzátettél. Saját magadat is megkérdőjelezed, hogy jó-e az, amit csináltál, vagy mivel motiváld a kamasz gyereked, mert ennek az időszaknak ez a természetes velejárója. Az már más kérdés, hogy a választ tudni szeretnéd-e.

Amennyiben bizonytalan vagy a döntést illetően és kézzel fogható megoldást szeretnél, akkor nézd meg a pályaorientációs tanácsadás szolgáltatásomat és találkozzunk, valamint iratkozz fel a hírlevelemre, hogy elsőként értesülj pályaorientációs előadásokkal kapcsolatban!

Szerző: Somogyi Erika, emberi erőforrás tanácsadó MA

Fontos információk:

  1. Jelen blogbejegyzés nem nélkülözi a szakirodalom alapos ismeretét.
  2. A blogban megjelenő tartalmak és bejegyzések szerzői jogvédelem alatt állnak, azok Somogyi Erika tulajdonát képezik. Felhasználásuk engedélyköteles, másolásuk és reprodukálásuk tilos.

2022-09-07 | Blog

Nem akarsz lemaradni az aktuális tréningekről, információkról?
Iratkozz fel hírlevelemre!

Feliratkozásommal elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.