Karrier-tanácsadás - Somogyi Erika

Karrier-tanácsadás


Karrier-tanácsadás

A karrier-tanácsadás komplex folyamat; reális énkép kialakítását és kompetenciafejlesztést, valamint karriercélok és stratégiák megtervezését jelenti. Össze kell egyeztetni többek között az egyén jellemzőit és tulajdonságait, képzettségét a mindenkori munkaerőpiaci lehetőségekkel, szerepekkel, támogatni egyéni fejlődésének kiteljesedését, a munkaerőpiaci stratégiák elsajátítását biztosítani. Összetett a feladat, ezért egyedül kevés sikerrel jár. A cél minden esetben az, hogy az egyén megtalálja a számára megfelelő munkakört, melynek alapját a személyisége jellemzői és a munkavégzéshez szükséges elvárások összhangja alkotja.

A karrier-tanácsadás gyűjtő fogalom, amely alá tartozik a pályaorientáció, a pályaválasztás, a fakultációválasztás és a pályakorrekció is, ahol nem csupán a személyiséget lehet és kell vizsgálni, hanem a munkavégzéshez szükséges készségek és képességek fejlesztése is nélkülözhetetlenné válik. Ezért az egyéni tanácsadáson túl előadásokkal, tréningekkel, képzésekkel érdemes támogatni az egyént.

Mi történik nálam, avagy mire számíthat a hozzám forduló?

PÁLYAORIENTÁCIÓS-, PÁLYA- ÉS FAKULTÁCIÓVÁLASZTÁSI TANÁCSADÁS:

Felmerül az igény arra, hogy segítséget kérjenek a döntéshez a fiatalok és szüleik, hiszen nincs elegendő információjuk ahhoz, hogy objektíven megítéljék egyrészről a fiatal képességeit, amelyből specifikusan életutat lehet felépíteni, másrészről pedig az iskolák kínálatát és a szakmák jelentőségét átlássák. Így történhet az meg, hogy nem a jelenleg divatos szakmákat, lehetőségeket választjuk, hanem egyéni fejlettséghez igazodunk.

A személyiséget és mindazon feltételeket vizsgálni kell, amelyek a sikeres életpálya kijelöléséhez szükségesek, illetve a pályaalkalmassági követelményekhez igazodnak. Én grafológus szaktanácsadóként a kézírás vizsgálatát, valamint HR tanácsadóként pályaorientációs tesztek készítését és elemzését végzem.

A megbeszélt időpontra érkezik a fiatal, és a 120 perces egyéni tanácsadás alatt elvégezzük a vizsgálatot, kiértékeljük az eredményeket, és megbeszéljük a lehetőségeket.

PÁLYAKORREKCIÓS TANÁCSADÁS:

Az önmagunkról kialakított reális kép hiánya idézheti elő azt az állapotot, amikor az egyén nem azt a munkát végzi, és nem azon a munkahelyen dolgozik, ami személyiségéhez abszolút passzol. Így fordulhat az elő, hogy valaki nem érzi jól magát jelenlegi helyén, ezért feszült, ingerült és sokat panaszkodik, rengeteg idő megy el arra, hogy összpontosítson, évek óta csak toporog, vagy túl sokszor vált munkahelyet, gyakoriak a konfliktusai, és vagy magára vesz mindent, vagy másokat hibáztat a körülmények alakulásáért. Előfordulhat az is, hogy tudja, több van benne, amint amit jelenleg végez, sőt, saját vállalkozást szeretne indítani, de nem tudja, hogy mit válasszon, milyen képzésre jelentkezzen, hogyan építse életét.

Az első lépést a vizsgálati rész jelenti, ahol kiemelten kell kezelni az egyén készségeit, képességeit, fel kell tárni eredménytelensége okait, ki kell emelni erősségét, lehetőségeket találni, és stratégiát kialakítani az eredményes lépésért. Pontosan meghatározom azt is, hogy melyik szakma, munkakör illik hozzá, és a hatékonyság érdekében mi az, amit fejleszteni kell (problémamegoldás, érzelmek kezelése, nemet mondás stb.), szükség van-e új ismeret elsajátítására, iskolavégzésre stb. És ehhez konkrét lépéseket dolgozok ki, hogy a pályamódosítás sikeres legyen. Az első szakasz tehát vizsgálati részt és karrierterv készítését jelenti

A második szakasz már az igazítást jelenti, amely a munkavégzésre való alkalmasságot erősíti, mint például szociális kompetenciák kialakítása (kommunikáció, érzelmi intelligencia fejlesztése, stressztűrés stb.). Ez már komplex folyamat, és több alkalmas találkozást jelent.

Kiegészítő lehetőségként pedig abban segítek, hogy új munkahely, vállalkozás indítását a beindulásig végig segítem, támogatom.

KÉSZSÉG- ÉS KÉPESSÉGFEJLESZTÉS:

A munkavégzésre való alkalmasság azt jelenti, hogy szociálisan kompetenssé válik az egyén; könnyedén elsajátítja a foglalkozási szerephez szükséges viselkedésformát, önmagához és a munka világához való viszonya kiegyensúlyozott, be tud illeszkedni a munkahelyen, képes együttműködni, alkalmazkodni stb.

Amikor egy probléma, akadály kerül az egyén útjába, akkor igyekszik azokkal az eszközökkel megoldani a helyzetet, ami eddig bevált. Ám a nehézségek újbóli megjelenése felhívja arra a figyelmet, hogy nem áll a rendelkezésére olyan technika, módszer, amivel orvosolható mindez. Nem tud például kommunikálni, nem tud az érzésein uralkodni, döntéshelyzetben leblokkol stb., ezért maga a munkavégzés is nehezítetté válik. Ugyanez a helyzet áll elő, amikor valaki vállalkozóvá szeretne válni, de nem tudja képviselni önmagát.

Miután feltártuk a régi, rosszul rögzült viselkedésmódot, kétféle fejlesztésre van lehetőség. Az egyik az, amikor egyéni tanácsadáson dolgozunk a technika elsajátításán, a másik pedig az, amikor képzésen, tréningen vesz részt az illető. Mindkettő esetben egy a cél: váljon képessé a helyzet megoldására. Fejlődjön az érzelmi intelligenciája, jobb rálátása legyen önmagára, az önismereti munka elkezdődjön, tudjon dönteni stb.

KOMMUNIKÁCIÓS TANÁCSADÁS:

Kommunikációra szükségünk van a nap bármely pillanatában; párkapcsolatban, munkahelyen, előadáson vagy éppen a mindent eldöntő prezentáción. Leggyakrabban ezt megakadályozza az önismeret és érzelmi intelligencia hiánya, az izgulás, a vizsgadrukk, az, hogy tétje van az adott szónak. Ennek hiányában konfliktusok jelennek meg, leblokkol az egyén, nem tudja elmondani és úgy megfogalmazni azt, amit szeretne, vagy nagyon látszik rajta az izgulás.

A kommunikációt tanulni kell. Nem csak technikát, hanem a szükséges lelki hátteret is biztosítani kell. Az első találkozásunkkor megvizsgáljuk, hogy mi okozza a nehézséget, és aztán célorientáltan  fejlesztem azt, amire szükség van a siker eléréséhez.

Mi változhat a tanácsadást követően?

  • tiszta képet kap önmagáról, a lehetőségeiről
  • a kidolgozott stratégia mentén biztosan haladhat
  • egyéni felelősségvállalása erősödik
  • alkalmassá válik a munkavégzésre a készségfejlesztéssel
  • megálmodott célját megvalósítja
  • sikeres lesz a pályaválasztása vagy a pályamódosítása
  • képes lesz megfogalmazni érzéseit, azokat adott helyzetben vállalni
  • hatékonyan tud kommunikálni

Két videó megtekintését ajánlom szíves figyelmébe:

  • a Sümegi Városi Televízió jóvoltából, 2018 novemberében készült, a pályaorientációra fókuszáló videó ITT tekinthető meg,
  • egy karrier-tanácsadás utáni élő fb adás, amelyben a résztvevő mesélt a tapasztalatairól. A fb videó ITT tekinthető meg.

DÍJAZÁS:

1. Pályaorientációs tanácsadás (pályaválasztási-, pályaorientációs és fakultációválasztási tanácsadás)

Rövid jellemrajz (grafológiai gyors elemzés) készítése és 3 különböző személyiségteszt kitöltése és értékelése: 25.000,- Ft/fő/120 perc.

2. Grafológiai vizsgálat

Rövid jellemrajz (grafológiai gyors elemzés) készítése és értékelése: 12.000,- Ft/fő/20 perc.

3. Pályakorrekciós tanácsadás

Készségek, képességek vizsgálatát, valamint karriercélok és stratégiák megtervezését (teljes karrierterv) jelenti az első, vizsgálati rész: 35.000,- Ft/fő/150 perc.

A munkavégzésre való alkalmasság erősítése, fejlesztése (szociális kompetenciák kialakítása, mint például kommunikáció, érzelmi intelligencia fejlesztése, stressztűrés stb.), ami komplex folyamat, és több alkalmas találkozást jelent: 23.000,- Ft/fő/120 perc.

Karrier-tanácsadás és álláskeresés komplex (vizsgálat, karrierterv és pályázati anyag elkészítése): 54.000,- Ft/fő.

4. Készség-és képességfejlesztés

Készségek, képességek vizsgálatát, valamint azok fejlesztését jelenti.

Az első konzultáció díja ingyenes/fő/10 perc, és telefonos egyeztetést, beszélgetést jelent. Itt  konkretizáljuk, hogy mire is van szükség, és ez mennyi időt vesz igénybe, az egyes alkalmak milyen téma köré épülnek fel. Az azt követő alkalmak díja: 23.000,- Ft/fő/120 perc. A találkozásaink között általában 3-4 hét telik el.

5. Kommunikációs tanácsadás

Előadásra, prezentációra felkészítés, valamint egyéni tanácsadás a hatékonyabb kommunikáció érdekében.

Az első konzultáció díja ingyenes/fő/10 perc, és telefonos egyeztetést, beszélgetést jelent. Itt  konkretizáljuk, hogy mire is van szükség, és ez mennyi időt vesz igénybe, az egyes alkalmak milyen téma köré épülnek fel. Az azt követő alkalmak díja: 23.000,- Ft/fő/120 perc. A találkozásaink között általában 3-4 hét telik el.

FONTOS INFORMÁCIÓK:

A tanácsadás személyesen vagy online, skype formában történik. Időpontfoglalás a grafoera@gmail.com email címemen, vagy hétköznap 9 és 19 óra között telefonon (0620-2500-594) kérhető. Az emailben küldött időpontajánlatom 12 órán át érvényes, ezután visszajelzés hiányában törlöm.

Személyes és online találkozó esetén is előre utalás van. Időpont egyeztetésekor díjbekérőt készítek, melynek kiegyenlítése véglegesíti a tanácsadás idejét.

A megbeszélt időpontot 24 órával előtte lehet lemondani. Ellenkező esetben nem áll módomban figyelembe venni azt, a konzultáció díja felszámolásra kerül.


Nem akarsz lemaradni az aktuális tréningekről, információkról?
Iratkozz fel hírlevelemre!

Feliratkozásommal elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.