Karrier-tanácsadás - Somogyi Erika

Karrier-tanácsadás


Karrier-tanácsadás

A karrier-tanácsadás komplex folyamat; reális énkép kialakítását és kompetenciafejlesztést, valamint karriercélok és stratégiák megtervezését jelenti. Össze kell egyeztetni többek között az egyén jellemzőit és tulajdonságait, képzettségét a mindenkori munkaerőpiaci lehetőségekkel, szerepekkel, támogatni egyéni fejlődésének kiteljesedését, a munkaerőpiaci stratégiák elsajátítását biztosítani. A cél minden esetben az, hogy az egyén megtalálja a számára megfelelő munkakört, melynek alapját a személyisége jellemzői és a munkavégzéshez szükséges elvárások összhangja alkotja.

A karrier-tanácsadás gyűjtő fogalom, amely alá tartozik a pályaorientáció, a fakultációválasztás és a pályamódosítás is, ahol nem csupán a személyiséget lehet és kell vizsgálni, hanem a munkavégzéshez szükséges készségek és képességek fejlesztése is nélkülözhetetlenné válik. Ezért az egyéni tanácsadáson túl előadásokkal, tréningekkel, képzésekkel érdemes támogatni az egyént.

PÁLYAORIENTÁCIÓS-, ÉS FAKULTÁCIÓVÁLASZTÁSI TANÁCSADÁS:

A személyiséget és mindazon feltételeket vizsgálni kell, amelyek a sikeres életpálya kijelöléséhez szükségesek, illetve a pályaalkalmassági követelményekhez igazodnak, hiszen a döntéshez szükséges érettség a legtöbb esetben nem teljesül. A pályaválasztás célja az, hogy egyéni fejlettséghez, a fiatal képességeinek és adottságainak megfelelő iskola- és szakmaválasztás jöjjön létre.

Én először grafológus szaktanácsadóként a kézírás vizsgálatát, majd HR tanácsadóként pályaorientációs tesztek készítését és elemzését végzem, hiszen pszichológusként minimum 5 alkalomra lenne szükség a teljes kép kialakításához. A két órás tanácsadás végén egy konkrét szakma jön ki.

A megbeszélt időpontra érkezik a fiatal, és a 90-120 perces egyéni tanácsadás alatt elvégezzük a vizsgálatot, kiértékeljük az eredményeket, és megbeszéljük a lehetőségeket.

PÁLYAKORREKCIÓS TANÁCSADÁS:

 • nem találja a helyét
 • nem azt a munkát végzi vagy nem azon a munkahelyen van, ami a személyiségével azonos
 • jelenleg feszült, ingerült, nem érzi jól magát a szakmájában, munkakörében
 • nem tudja, hogy mi az, ami az ő igazi útja
 • évek óta halogatja a döntést
 • túl sokszor vált munkahelyet
 • nem tudja, mit és hogyan
 • saját vállalkozást szeretne felépíteni

A max. három órás tanácsadási folyamatban vizsgálat, elemzés, értékelés és megbeszélés történik. Kiemelten kezelem az egyén készségeit, képességeit, feltárom eredménytelensége okait, kiemelem erősségét, lehetőségeket találok és stratégiát alakítok ki az eredményes lépésért. Pontosan meghatározom azt is, hogy melyik szakma, munkakör illik hozzá, és a hatékonyság érdekében mi az, amit fejleszteni kell vagy új szakmát tanulni. Ehhez konkrét lépéseket dolgozok ki, hogy a pályamódosítás sikeres legyen. A tanácsadás tehát vizsgálati részt és teljes karrierterv, azaz egy komplex csomag elkészítését jelenti, melyhez egyszeri alkalom elegendő.

Kiegészítő lehetőségként pedig abban segítek, hogy egyfelől fejlesztem őt (mint például szociális kompetenciák, azaz kommunikáció, érzelmi intelligencia stb.), másfelől pedig az új munkahely, vállalkozás indítását a beindulásig végig segítem, támogatom.

KÉSZSÉG- ÉS KÉPESSÉGFEJLESZTÉS:

A munkavégzésre való alkalmasság azt jelenti, hogy szociálisan kompetenssé válik az egyén; könnyedén elsajátítja a foglalkozási szerephez szükséges viselkedésformát, önmagához és a munka világához való viszonya kiegyensúlyozott, be tud illeszkedni a munkahelyen, képes együttműködni, alkalmazkodni stb.

 • mert nem tud kommunikálni
 • a stresszes és döntési helyzetekre nem jó reagál
 • alacsony az önértékelés vagy önbizalma, ezért nem tudja képviselni magát
 • vállalkozóvá szeretne válni

Miután feltártuk a régi, rosszul rögzült viselkedésmódot, kétféle fejlesztésre van lehetőség. Az egyik az, amikor egyéni tanácsadáson dolgozunk a technika elsajátításán, a másik pedig az, amikor képzésen, tréningen vesz részt az illető. Mindkettő esetben egy a cél: váljon képessé a helyzet megoldására. Fejlődjön az érzelmi intelligenciája, jobb rálátása legyen önmagára, az önismereti munka elkezdődjön, tudjon dönteni stb.

Két videó megtekintését és a véleményeket, valamint podcast-jeimet ajánlom szíves figyelmébe:

 • a Sümegi Városi Televízió jóvoltából, 2018 novemberében készült, a pályaorientációra fókuszáló videó ITT tekinthető meg,
 • egy karrier-tanácsadás utáni élő fb adás, amelyben a résztvevő mesélt a tapasztalatairól. A fb videó ITT tekinthető meg.
 • pályaorientációs tanácsadásról véleményeket (szülőtől és gyermektől egyaránt) a fb oldalamra posztolok, amelyek a „feedback” albumban találhatók ITT.
 • youtube csatornámon podcast-ek találhatók és hallgathatóak meg ezekben a témákban ITT.

DÍJAZÁS:

1. Pályaorientációs tanácsadás (pályaválasztási-, pályaorientációs és fakultációválasztási tanácsadás)

Rövid jellemrajz (grafológiai gyors elemzés) készítése és 3 különböző személyiségteszt kitöltése és értékelése: 25.000,- Ft/fő/120 perc.

2. Pályakorrekciós tanácsadás

Komplex csomag, azaz készségek, képességek vizsgálatát, valamint karriercélok és stratégiák megtervezését, konkrét lépések kidolgozását, teljes karrierterv készítését jelenti: 45.000,- Ft/fő/150 perc.

Karrier-tanácsadás és álláskeresés komplex (teljes pályakorrekciós tanácsadás és pályázati anyag elkészítése): 65.000,- Ft/fő.

3. Készség-és képességfejlesztés

Az első konzultáció díja ingyenes/fő/10 perc, és telefonos egyeztetést, beszélgetést jelent. Itt  konkretizáljuk, hogy mire is van szükség, és ez mennyi időt vesz igénybe, az egyes alkalmak milyen téma köré épülnek fel. Az azt követő alkalmak díja: 29.000,- Ft/fő/120 perc. A találkozásaink között általában 3-4 hét telik el.

FONTOS INFORMÁCIÓK:

A tanácsadás személyesen vagy online formában történik. Időpontfoglalás a grafoera@gmail.com email címemen, vagy hétköznap 9 és 19 óra között telefonon (0620-2500-594) kérhető. Az emailben küldött időpontajánlatom 12 órán át érvényes, ezután visszajelzés hiányában törlöm.

Jelenleg egy hónapos várakozási idő van, ami azt jelenti, hogy az első jelentkezéstől számítva ennyi idő múlva tudok időpontot adni.

Személyes és online találkozó esetén is a szolgáltatásom 50%-a előlegként fizetendő. Időpont egyeztetésekor előlegszámlát készítek, melynek kiegyenlítése véglegesíti a tanácsadás idejét. A fennmaradó részt a helyszínen kell megfizetni készpénzben vagy azonnali utalással.

A megbeszélt időpontot 24 órával előtte lehet lemondani. Ellenkező esetben nem áll módomban figyelembe venni azt, a konzultáció díja felszámolásra kerül.


Nem akarsz lemaradni az aktuális tréningekről, információkról?
Iratkozz fel hírlevelemre!

Feliratkozásommal elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.