Hogyan legyek erős nő? - Somogyi Erika

Hogyan legyek erős nő?


Erős nő vagyok. Engem senki nem téríthet el az utamról, és soha többet nem bánthat meg. Nem függök senkitől, mert meg kellett tanulnom felállni a padlóról, amikor összetörték a szívem. Senki nem látja a fájdalmam, mert elrejtem, sőt, mosolygok akkor is, amikor a legnehezebb pillanataim vannak. Erős alapokat építettem azokból a téglákból, amiket hozzám vágtak.

Ismerősek ezek a mondatok, amelyek legtöbbje poszt formájában kering a neten? Egyetértesz velük? Miért is? Mert ami a neten van, az már tuti igaz? Vagy azért, mert ezeket hangoztatod te is? Akkor most jól figyelj, mert ez a blog most neked szól!

Kevés emberrel találkoztam, akinek ne lett volna az életében negatív esemény, tapasztalat; hogy nem hagyták már el, nem élt meg krízist, nem veszített volna el egy számára fontos személyt, nem küzdött azzal, hogy nem kell, hogy megalázták, kibabráltak vele, vagy lenyúlták a szeretett férfit. Nincs olyan ember, akinek ne lett volna olyan időszak az életében, ami különböző okok miatt érzelmileg megterhelő lett volna a számára, és ami meghatározza éveit, kihat a mindennapjaira, érzelmeire és gondolataira. A nagy kérdés azonban még mindig az, hogyan és miért viszonyul korábbi történéseihez úgy, ahogyan arról a bevezető sorokban írtam? Miért zárja el magát újabb dolgoktól, érzelmektől csak azért, mert megélt nehéz és kemény helyzeteket? S vajon miért gondolja azt, hogy az erő abban van, amit elfojt, nem pedig abban, amit kimond? Miért nem meri megélni a haragot és lezárni érzelmileg ezeket a szituációkat? Mert bizony, azzal, hogy keménnyé vált, hogy határozottan képviseli önmagát, attól még nem került feldolgozásra a múlt, hanem pontosan azt tükrözi, hogy ezzel ő még küzd. Pedig annyi év telt el, már az illető is messze jár, sőt, a dolgok is változtak már, ő mégis bent van ugyanabba a pocsolyában, amitől szabadulni vágyna.

Hogyan is állj neki? Mit tegyél azért, hogy szavaidból, tetteidből ne a keserűség fröcsögjön, a szemeid ne szomorúságról regéljenek, és ne kelljen álarcod tovább hordani? Mert mindenki látja, akármit is állítanak, csak valamiért szeretnek téged ebben megerősíteni. Mert minden férfi disznó, és utáljuk már azért a kolléganőt is, mert jobb ötletei vannak, és különben is, a főnök hülye. És haragudjunk arra is, akinek volt bátorsága lépni, amikor neked nem, és neveljük csak a gyereket az apja ellen, mert az megelégelte a hisztijeidet és elzárta a pénzes zsákot.

Az első és legfontosabb lépés, hogy elfogadod ezt az állapotot, amiben vagy. Óh, az nem elég, hogy kimondod, még ha ezt átszellemülten teszed, mert hiába is próbálod, mindig marad benne egy kis pikír, egy kis bökkenő. A hangod elárulja. Hanem mondd ki, hogy ezért a helyzetért én vagyok a felelős, a döntéseim juttattak ide, ebbe az állapotba. Milyen hibákat követtél még el? Vajon megtettél mindent a helyzetért? Vajon a választásodban hol volt a hiba? Vajon mi hiányzott ahhoz, hogy valóban jó döntést hozzál, vagy másik lépést tegyél? Gyáva voltál? Megfutamodtál?

A második lépésben felismered azokat a pontokat, amelyeken elcsúszott ez az egész történet. Mert tudtad, érzékelted, hogy nem jó, amiben vagy, akkor miért folytattad? Vagy fél gőzzel csináltál mindent? Amikor lehetőséged lett volna, akkor nem szóltál, mondtad, tetted? Hogy megbántottad és már nem volt idő bocsánatot kérni? Hogy nem töltöttél vele minőségi időt? Az önzőséged és a büszkeséged erősebb volt mindennél? Mire mentél vele?

A harmadik, és egyben az utolsó lépésben kezdd el kijavítani azokat a dolgokat, érzéseket, amiket már felismertél. Igen, menj oda hozzá, mondd el neki! Cselekedj másként, mint eddig, és ne kövesd el újra azt a hibát! Nem azért, mert kíváncsi vagy arra, hogy mit lép, hanem azért, mert ezt hívják felelősségvállalásnak. Mert nem számít, hogy mit mond, mi történik ezután, hanem azért, mert elindul egy folyamat, aminek a végén felnősz végre.

Az odavágott szavaknak, hisztinek, sértődésnek, dacnak és bosszúnak csak az óvodában van helye, nem pedig abban az időben és életben, amit az érzelmek képviselnek a maguk valós minőségében. Viselkedni bárki tud, de méltóságot viselni, önmaga tartását megőrizni már kevesen. Alappilléreit azok az érzések és tettek jelenti, amelyeket beépítettünk személyiségünkbe, amelyek tanulságul szolgálnak, és amelyek jobbá tételével életünk is szelídebb vizekre evez. Nem, nem azt jelenti, hogy innentől nem történhet veled semmi rossz, hogy nem jöhetnek újabb kudarcok, hogy nem lesznek olyan helyzetek, amelyek padlóra küldenek, hanem ezeket érzelmileg meg fogod tudni oldani.

Az erős nő abszolút érti és érzi magát, képes racionális megállapításokon túl érzelmeit felismerni, kimondani, magáról beszélni. Nem fél attól, ha hibázik, nem okoz neki gondot az sem, hogy valódi arcát mutassa, hogy elrejtse örömeit és könnyeit, a nehézségekre nem problémaként tekint, hanem olyan feladatra, amit meg tud oldani. Nem másokat okol helyzete, élete alakulásáért, és nem bánt másokat.

Utóhang: Évekkel korábban hallgattam egy beszélgetést, egy interjút világbajnok súlyemelőnkkel, Nick Árpáddal. Arról kérdezték, hogy miben rejlik az ereje. Azt válaszolta, hogy a gyengeségében. Mert ott, ahol a legerősebb (a vállára mutatott), ott a leggyengébb. Mert ha az sérül, mindennek vége. Szavai mélyen beleivódtak a lelkembe, és bizony meg kellett tanulnom értelmezni egyáltalán a hallottakat, és azt a magam életében is alkalmazni. A mai napig felhozom ezt példaként, amikor a klienseimmel azon dolgozunk, hogy érett, erős emberekké váljanak, és mindig elmondom, hogy nekem pont ezért nincs semmi olyan az életemben, amiből nem tudnék profitálni, ne tanulnék, vagy adott helyzetben a félelmem helyett ne a megmérettetést válasszam. Mert nekem a gyengeség nem a gyávaságot jelenti, hanem annak felismerését, miben kell még fejlődnöm. Ez az én erőm. És ezt nem félek megmutatni, mert bizony ezért is megdolgoztam.

Nem fog egyedül menni a változás, szívesen segítek. Ha készen állsz rá, keress fel!

Szerző: Somogyi Erika HR tanácsadó

Fontos információk:

  1. Jelen blogbejegyzés nem nélkülözi a szakirodalom alapos ismeretét.
  2. A blogban megjelenő tartalmak és bejegyzések szerzői jogvédelem alatt állnak, azok Somogyi Erika tulajdonát képezik. Felhasználásuk engedélyköteles.
2020-11-18 | Blog

Nem akarsz lemaradni az aktuális tréningekről, információkról?
Iratkozz fel hírlevelemre!

Feliratkozásommal elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.