Mire figyelj a kényszer-otthoni munkavégzésnél? - Somogyi Erika

Mire figyelj a kényszer-otthoni munkavégzésnél?


Nem mindenki teszi le a voksát az otthoni munkavégzés mellett, hiszen könnyen keveredhet a munka és a magánélet, és ez nem minden esetben hatékony. Ám most, a járvány időszakában sokunknak lehetőségből, odafigyelésből vagy éppen kényszerből át kellett rendeznie a dolgait, és hazavinni az irodát. Itt nincsenek kollégák, sem véget nem érő kávézások, nem kell reggelente utazni sem, csak azokkal a körülményekkel együtt élni, ami most a nap 24 órájában jelen van. A házastárs, a gondoskodás a szülőről, szomszédról, a gyermek s annak tanulási rendszere – mind új és új helyzetet teremt. A nagy kérdés csupán az, hogyan tudunk a feladatunkra koncentrálni mindemellett? Íme néhány gyakorlatias megoldás a helyzet kezelésére:

  1. Napirend, amely kiterjed mindenre és mindenkire. Tervezzük meg, hogy mikor és mit fogunk csinálni, kire és mire hogyan fogunk ráérni, a napi munkát milyen ütemterv alapján tudjuk elvégezni! Vizsgáljuk meg azt is, hogy a család többi tagjának milyen új igénye merült fel, és azt milyen beosztás szerint fogjuk megoldani! Készítsünk egy nagy papírra beosztást, amelyen a különféle munkaformákat, teendőket felosztjuk a tagok között, és az időbeniségét is meghatározzuk. Talán ez a legfontosabb lépés, amelynek elhanyagolása káoszhoz vezet.
  2. Szabályok, amelyek világosak és érthetőek, és amelyek a következetességet is magukba foglalják, illetve a napirend betartatását is szabályozzák. Ha eddig nem ment, akkor most itt az idő elkezdeni. Vajon mi az, ami elsőbbséget élvez most, és kiemelten fontos megalkotni? Milyen, mindenkire egyaránt vonatkozó szabályokat kell készíteni az egyébként is terhelt, nagyfokú alkalmasságot igénylő helyzetben? Ezekre a kérdésekre érdemes a választ megkeresnie mindenkinek magának otthon, és a saját környezetében alkalmazni.
  3. Figyelemkoncentrációt növelni, és ingerszegény környezetet kialakítani. Például: nevezzünk ki egy sarkot irodának, pakoljunk el minden zavaró dolgot, és osszuk fel a rendelkezésünkre álló időt részekre! Akár a nagy feladatot is bonthatjuk egységekre, így marad idő szusszanásra is, illetve a családra is odafigyelni a szünetre szánt időnkben, vagy éppen a mosógépet kipakolni.
  4. Váltogassuk az online eszközöket! Telefon, skype és a többiek, avagy megannyi lehetőség áll a rendelkezésünkre, ám ha ezeket sokoldalúan használjuk, akkor kisebb az esélye annak, hogy a monoton munkavégzés miatt kedvetlenné válunk, fáradékonnyá.
  5. Teremtsünk én-időt! Előbb vagy utóbb valakit a bizonytalanság és a bezártság a legnagyobb jóindulata ellenére is feszültté, idegessé teheti, amelyet most, az otthoni munkavégzés új formájában nyilván a környezetén fogja levezetni. Ezért fontos akár csak pár percre „elvonulás”, meditáció, torna, jóga stb., ami neki fontos, ami őt jelenti mindenképpen. Hogy tudjon honnan energiát nyerni, és a napi munkavégzést elvégezni.
  6. Adjunk magunkra! Attól, mert otthon vagyunk, még nem jelenti azt, hogy el is kell magunkat engedni. Képzeljük azt, mintha dolgozni mennénk, és igazodjunk akár már kis mértékben is hozzá! Legyen például kényelmes a ruhánk, de semmiképpen nem a házi susogós mackónadrág, mert idővel a komfortérzetünket rombolni fogja, és be fog bennünket zárni a magunk alkotta világunkba.

 

Az otthoni munkavégzés egy atipikus foglalkoztatási forma, amelynek bevezetése egy folyamat révén jön létre, és aminek van legalább annyi előnye, amennyi hátránya. Egyre több cég él vele, és alakítja ki, hiszen azon túl, hogy egy költséghatékony módszer, többek között még a dolgozó igényeit is figyelembe veszi. Van, ahol nem lehet létrehozni, hiszen olyan szoftverekkel dolgozik valaki, vagy olyan összefüggő munkafolyamat része, amit nem lehet egymástól fizikailag elkülönülten kezelni, vagy a munkakörülményein nem lehet változtatni.

Itt most nem volt idő  a munkáltatónak felkészülnie, stratégiai tervet készíteni, a megvalósíthatóságot vizsgálni – lépni kellett nagyon gyorsan. Most még sokan örülnek ennek, ám az otthoni munkavégzés hátrányai gondot okozhatnak azoknak, akik ezt még sosem próbálták. Hirtelen nagy mennyiségű új feladatokat kell csinálni, a kezdeti szabadságérzetet a helyén kezelni, átállni erre a formára, az egyensúlyt a fentebb említett tanácsokkal megtartani a munka és a magánélet között stb.

 

Kedves olvasó!

Ez egy új helyzet mindenkinek, amely türelmet, alkalmazkodást, odafigyelést, szeretetet kíván. Nem tudod, hogyan fogsz te magad viselkedni x idő után, és azt sem tudod, hogy ez a helyzet mit hoz ki belőled. Mert nem minden lesz rózsaszín, amikor a nap 24 órájában kell együtt lenni azokkal, akikkel egy családot alkottok, akivel sokszor csak este találkoztál, akivel a kapcsolat a mindennapi rutinra korlátozódott csak, aki mellett társas magányban élsz, és persze ott lesz az a kamasz, aki nem fogad szót neked. Embert próbáló időszak következik. Amennyiben mégis úgy érzed, hogy kell egy biztos kéz, folyamatos támogatás, egy segítő jelenlét, egy hely, ahol megértést találsz, akkor csatlakozz hozzánk a mentorprogramomba!

Szerző: Somogyi Erika HR tanácsadó

Fontos információk:

  1. Jelen blogbejegyzés nem nélkülözi a szakirodalom alapos ismeretét.
  2. A blogban megjelenő tartalmak és bejegyzések szerzői jogvédelem alatt állnak, azok Somogyi Erika tulajdonát képezik. Felhasználásuk engedélyköteles.
2020-03-22 | Blog

Nem akarsz lemaradni az aktuális tréningekről, információkról?
Iratkozz fel hírlevelemre!

Feliratkozásommal elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.